//Pink Is Sweet
Cara-cara untuk Mendapatkan keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan
Sunday, 23 June 2013 | 21:15



Assalamualaikum kawan2 actualy husna share tips ni dari pemilik blog http://wwwfarahshahera.blogspot.com   
jom terjah blog dia...ops,tp sebelum tu jgn lupa bace entry sampai habis.. =)


solat lima waktu JANGAN sesekali tinggal 

mungkin ramai yang hanya study sampai tak cukup tidur kan tapi kita tak boleh hanya bergantung pada ilmu yang belajar kan , kalau kita belajar pastu selalu skip solat maka ilmu tu jadi tak berkat lah kan so dua-2 tu kita kena seimbangkan tau baru A tu senang nak grab :)

perbanyakkan solat sunat 

kalau kita tanya yang sudah berjaya banyak yang kata rahsianya memperbanyakkan solat sunnat  rajin2 kan lah diri, dan ikhlas kan hati untuk buat solat dhuha time rehat and solat hajat selepas solat isyak .. kalau korang malas buat sekali seminggu pun takpe tapi kalau nak berjaya mestilah kena buat tiap-2 hari tau sebab memang mustajab doa

study SMART not study HARD 

kebanyakan pelajar hanya beljar tapi tak dapat hasil kan ! mesti korang nak tau kenapa ! manusia ni ada masa belajar yang sesuai...ada yang selesa study malam, ada yang selesa study pagi..so korang cari dulu masa korang yg bila korang rasa tiada gangguan atau sangat sesuai utk belajar !

dan ada 2 kaedah untuk belajar (i) secara berguru a.k.a tuition (ii) secara alam maya , contohnya korang belajar melalui laman web pelajaran 

haa unrtuk adik2 yang masih di alam persekolahan ni link youtube chanel yang boleh korang terjah untuk belajar secara maya..  tapi dia ajar ada yang separuh sebab chanel ni untuk promosi CD pembelajaran diorang so kalau korang nak tengok proses pembelajaran yang penuh korang kena belilah :)

belajar dengan UTUBE ---> KLIK SINI


 jangan study last minute !

memang ada sesetengah org cakap kalau bljr last min baru paham tapi ingatlah korang akan ingat sekejap jer,

banyakkan baca al-quran 
sbb bila kita baca ia akan tolong kita ingat formula2 or tolong kita time exam. serius weh memang mustajab..at least baca lah tau ,

kurangkan berFACEBOOK ya

bukan setakat facebook je tapi laman sosial yang lain..hey normal lah kan just korang kena kurangkan je sebab memang rugi masa korang tau ..buat jadual belajar and buat time free macam malam ke untuk ber 'online' baru seimbang belajar dgn internet !

last but not least , 

Doa ibu bapa 

smua manusia dilahirkan cerdik tapi atas usaha masing2 
kalau kita malas markah pun malas-2 jugak yang dapat .so that all 
kalau ada yg tersalah harap dimaafkan :) thankyouuu sebab sudi baca =)





0 sweet stalker comment


Older PostNewer Post
♥OWNER OF THIS BLOG♥

Assalamualaikum..hello freinds! my name Husna Izzati,just call me Husna..Student at Universiti teknikal malaysia melaka..i want make my parents proud with me..wish me to be an engineer one day ya =D ..my love quotes "jadikan dirimu umpama bunga di dalam balang, cantik dipandang tapi sukar di pegang"..that's all about me if you want to know more about me, just being my friend.. ^_^ welcome to my super awesome blog :)

♥LET'S TALK! =)♥



♥ TABUNG PTPTN =D ♥





♥ Let's join The Giveaway ♥


thankz for join the giveaway =)